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Guidelines for Side Captains 2019/20 
 

This guide has been prepared to ASSIST those bowlers who act as Side Captains. 

 

It is the responsibility of the Side Captain to ensure that the proper conduct of the 

game of Bowls is observed within the parameters laid down in this guide. 

 

All Side Captains must carry with them a copy of the Bowls Tasmania South Conditions 

of Play for Domestic Competitions (CoP) and a spare set of Club stickers. 

 

As a Side Captain you carry the ‘Duty of Care’ for your players and should be mindful 

of their well being at all times. You have the responsibility that, any act or neglect on 

your part, does not contribute to a situation where your players would be exposed to 

unreasonable risk. 

 

Players showing any form of distress should be consulted and the appropriate advice 

and/or action taken. 

 

Side Captains should check that their players are correctly attired as per BA Logo Policy 

and the CoP section 1.8. 

 

HOME GAMES 

 

DUTIES PRIOR TO COMMENCING THE GAME; 

 

1. Meet and greet the visiting Side Captain, 

2. Ensure that the score cards and result sheets are correctly filled in with player’s 

Given and Last names as required by CoP 3.19. 

3. If any substitutes from another Club are used, clearly indicate on the card, their 

Given and Last name and the Club at which they are registered. 

4. If requested to do so by the visiting Side Captain a green shall be timed by the 

opposing side captains in accordance with CoP 3.5. 

5. Ensure that all flags are correctly hoisted. 

 

Once the game has commenced the Umpire of the day (as listed on the scoring sheet) 

is in control and should overrule any decision made that is not in line with the Laws of 

the Sport of Bowls.  

The Umpire should also make sure that all aspects of play are in line with the Laws of the 

Sport of Bowls, any disputes, queries or requests for clarification must be referred to the 

Umpire for resolution. 

 

NOTE: It is the Umpire’s responsibility to check that the green has been correctly marked 

and set out. However, if an Umpire cannot be appointed before the visiting team 

arrives then the Side Captain should ascertain that everything is in order. 



DUTIES ON COMMENCING THE GAME; 

 

1. Ensure that the trial ends do not continue past the designated starting time as set 

down in the CoP 3.10. 

2. If your club does not have an Umpire then you must invite any visiting Umpire to 

officiate, CoP 3.8, a and b. At no time should a qualified visiting Umpire be 

overlooked in favour of an unqualified home side player. It is advisable that there 

is one Umpire per green so as not to continually expect Umpires to move 

between greens whilst trying to concentrate on their own game. 

3. In the absence of an Umpire any qualified Measurer should be used CoP 3.8. 

4. The Side Captains should toss to decide who has possession of the mat. For the 

first end only the winner of the toss must choose whether to keep the mat or give 

the mat away. This decision applies to all rinks in the team as set down in Law 

5.2.3. 

5. Advise players that instantaneous penalties apply to behaviour as listed in the BA 

policy ‘Instantaneous Penalties’. 

6. Advise players that smoking within 20 metres of greens and seating areas beside 

greens is not permitted during pennant competitions. This law includes E-

cigarettes. An infringement notice for breech of this condition is included in the 

CoP 1.6. 

7. Advise players that mobile phones or other electronic devices may not be used 

on the greens unless a legitimate reason has been given to the Umpire prior to 

the commencement of the game. Refer to BA Policy ‘The Use of Personal 

Electronic and Communication Devices’. 

8. An infringement notice for not observing the Smoking or Electronic Devices policy 

may be issued by a Side Captain or an Umpire as per CoP 1.6. 

 

DUTIES DURING THE GAME; 

 

1. Should the game be interrupted due to inclement weather (heat, cold, rain, wind 

etc) as per CoP Extreme Weather Policy,1.14, the Side Captains should agree on 

what action to take. Before making any decisions with regard to weather etc, the 

Side Captains must first confer with the Umpire of The Day, to confirm that they 

have considered all the options available to them and to make sure their 

decision is in keeping with the Laws and the CoP. They should advise the players 

and the Umpire of their decision. If they are unable to make a decision the 

Umpire will make a decision and that decision is final. 

2. If a game is suspended for any reason, by the controlling Body, the Umpire after 

an appeal by players, or by agreement between the Side Captains, any ends 

which have not been completed must be declared dead. Law 32 Game 

Stoppages  

3. Players are not permitted to leave the green without advising their opponent and 

their absence should not exceed 10 minutes, uncompleted ends are not dead. 

Law 33 (Leaving the Green) lays down the conditions under which a player may 

leave the green. Breaking this law, by a player or team, could result in the game 

being forfeited to your opponent.   

4. Infringement notices for improper conduct should be completed and signed by 

Side Captains and the Umpire before forwarding to the Match Committee with 

the result sheets. 



DUTIES ON COMPLETION OF THE GAME 

1. Collect score cards from your own team and verify that they match the visiting 

team cards (scores and ends played).  

2. Ensure that the cards have been signed and that the time each team 

completed their game has been recorded on the card. Cards should be kept as 

a record of games played. 

3. Each home club shall arrange for the results of all matches played on its greens 

to be entered into the results portal. The Pennant Results Form should only be 

used as a last resort for Side Captains absentees or in emergencies. 

4. If a game has not been completed due to adverse weather conditions the results 

must still be entered into the results portal. If a computer/tablet/phone is not 

accessible the Pennant Result Sheet must be emailed to the statistician before 

5pm on the day of play. 

5. Ensure that all flags are lowered and any other equipment such as mats, jacks 

and umpiring equipment are stored away. 

6. If you feel the green was not up to standard then you must rate the green 

condition truthfully and send a report to the Secretary BTS within 48 hours after the 

match.  

 

SIDE CAPTAINS SHOULD MAKE PLAYERS AWARE OF  

MOVEMENT OF PLAYERS LAW A.4, C of P 1.12 

For pennant/Fours this means that  

1. at the start of each end the third may stay at the head with the skip until it is the 

third’s turn to play. 

2. the lead and second must always start at the mat end 

3. after delivering their FIRST bowl, players will only be allowed to walk up to the head 

under the following circumstances 

3.1. leads; after the second player in their team has delivered their second bowl. 

3.2 seconds; after delivery of their second bowl 

3.3 thirds; after delivery of their SECOND bowl. 

3.4. skips; after delivery of each of their bowls.  

 

4. in exceptional and limited circumstances, a skip can ask that a player walks up to 

the head earlier than described above (ie before the thirds second bowl but not 

before their first bowl). If a player does not meet the terms of this clause law 13 will 

apply. 

 

Note: 
As the third is allowed to remain with the skip at the beginning of the end until it is their 

turn to play, there should be no reason for the third to approach the head before their 

first bowl. And there should be good reasons (exceptional and limited), such as the jack 

moving and no longer visible, for the third to approach the head before their second 

bowl.  

The Skip is also allowed to remain at the head until it is their turn to bowl and therefore 

has no reason to approach the head before their first bowl.  

An Umpire is permitted to advise players of this Law (law 13.3). 
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